maandag 2 september 2013

"Nieuwe soort Manager"

Nyenrode kweekt nieuw soort manager

AMSTERDAM - De Nyenrode Business Universiteit wil voortaan managers opleiden die minder aan zichzelf denken en meer samenwerken, bericht de NOS op zijn website.

De komende dagen wordt de nieuwe lichting studenten in de bossen bij Austerlitz voorbereid op het studieprogramma. ''De economische crisis heeft laten zien dat de top van de zakenwereld vaak te weinig handelt in het algemeen belang'',zegt hoogleraar leiderschap Jaap van Muijen.
Volgens Van Muijen wordt er te weinig samengewerkt. Hij denkt dat de samenleving behoefte heeft aan een nieuw soort leiders.
Ook in de VS wordt er sinds de crisis anders gekeken naar leiderschap. Een student van de Harvard-universiteit bedacht daar een eed voor toekomstige managers. Vierhonderd medestudenten hebben beloofd zich ethisch verantwoord te gedragen in het bedrijfsleven en rekening te houden met het algemeen belang.

Samenvatting:
Dit artikel gaat over het opleiden van "nieuwe managers". Deze managers worden opgeleid om in teamverband te werken en het aansturen van hun team een persoonlijkere kant te geven. vroeger stonden managers boven hun team ( meer als soort van leider ), echter willen we er nu voor zorgen dat we de nieuwe managers zo opleiden dat ze meer als team te werk gaan. Na onderzoek is gebleken dat managers beter samen te werk kunnen gaan dan individueel.

Mening:
Het opleiden van nieuwe managers is erg belangrijk omdat de tijd ook veranderd. Wanneer men kijkt naar de jaren "80" had men mensen in dienst die voornamelijk productiewerk uitvoerden, daar was weinig aan te managen.
De managers van toen hadden een doel om het eind van de maand zoveel mogelijk te produceren (dus te verkopen). 

Aangezien de tijden veranderd zijn en de behoefte aan begeleiding & coaching van werknemers erg belangrijk is.   Het werken in een team wordt steeds succesvoller en belangrijker, het is makkelijker om met een team een doel te behalen dan alleen. 

Er is in de VS een school die de studenten-eed heeft geïntroduceerd, de bedoeling van deze eed is dat de nieuwe managers als team te werk gaan en niet alleen voor hun eigen succes gaan. Persoonlijk vind ik dat een eed afleggen misschien wel het vertrouwen in de organisaties terugbrengt en tussen de managers en personeel hierdoor een betere band zal ontstaan. 

Bron: Nuzakelijk. (2013) Nyenrode kweekt nieuwe soort manager.
Geraadpleegd op 2 september 2013, van
http://www.nuzakelijk.nl/hrm/2063569/nyenrode-kweekt-nieuw-soort-manager.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten