woensdag 18 september 2013

Verplichte sollicitatietraining?

Studenten willen verplichte sollicitatietraining

Ruim twee op de drie studenten willen dat elke studie wordt vergezeld van een verplichte sollicitatietraining. 

Dat meldt "Eenvandaag" dinsdag op basis van onderzoek van het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma.

Bij veertig procent van de studenten op mbo-, hbo- en wo-niveau is tijdens de studie helemaal geen aandacht besteed aan presentatie tijdens een sollicitatiegesprek. Bij een even grote groep is dat 'een beetje'.
Ook bij het zoeken naar een stageplaats willen studenten meer sturing. De helft van de ondervraagden die stage hebben gelopen gaf aan weinig tot geen begeleiding te hebben gehad bij het opstellen van het cv en sollicitatiebrieven. Vier op de tien hebben daar wel behoefte aan.

Presenteren

Toch vindt een ruime meerderheid van de deelnemers dat ze zichzelf goed presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Slechts zeventien procent beoordeelt dit als onder de maat.

Een derde van de studenten maakt zich zorgen over de jeugdwerkloosheid. Een deel is dan ook actief aan het cv gaan werken.
Zo heeft bijna twintig procent het afgelopen jaar vrijwillig stage gelopen naast de studie en heeft iets meer dan tien procent van de ondervraagden extra cursussen gevolgd.

Samenvatting: 
Dit artikel gaat over studenten die een stage plek of zelfs een baan zoeken geholpen worden om zichzelf op een juiste manier te presenteren tijdens een sollicitatie. Een opleiding kan dan wel van belang zijn bij het zoeken van werk of stage, maar toch blijft een sollicitatie een van de belangrijkste punten. Als je tijdens een gesprek jezelf niet kunt verkopen is er een grote kans dat je de baan of stageplek niet krijgt.
Mening:
Als men naar dit artikel kijkt is te zot voor woorden dat "wij" als studenten moeten vragen om begeleiding voor het schrijven van een cv of sollicitatiebrieven. Hierin moeten we net voor onze 1ste stage getraind worden zodat we allemaal het schrijven van de brieven onder controle hebben en het zelf kunnen doen.
Dit geldt tevens ook voor het presenteren van onszelf tijdens een gesprek, presentatie, vergadering enz. Dit wordt ons niet geleerd bij de meeste opleidingen. Je hebt dan tijdens je opleiding een aantal presentaties die je moet doen na afloop van een project of onderzoek hierin word je dus niet begeleid alleen beoordeeld. 
Ik ben zelf bekend met de studie HRM en hierin worden de punten zoals presenteren van jezelf door middel van presentaties die je moet geven of een bepaalde houding die je moet aannemen tijdens een gesprek goed voorbereid. 
Qua cv of sollicitatie brieven voorbereiden heeft na mijn mening geen een school tijd in gestoken, ik ken persoonlijk geen opleiding die de studenten voor stage of werk hierin begeleiden met een cursus of een aantal extra lessen waardoor we niet de mist ingaan.

Bron: Novum. (2013) Studenten willen verplichte solliciatietraining.
Geraadpleegd op 16 september 2013, van
http://www.nuzakelijk.nl/selectie/3577527/studenten-willen-verplichte-sollicitatietraining.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten