zaterdag 28 september 2013

I-deal

Een i-deale loopbaan


I-deals zijn individuele afspraken over werk, ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden die medewerkers uitonderhandelen met hun leidinggevende. Ze kunnen belangrijk zijn voor loopbaanontwikkeling, vooral nu organisaties medewerkers aansporen om ‘baas in eigen loopbaan’ te worden, aldus Aukje Nauta en Cristel van de Ven.

I-deal?
Een idiosyncratische deal, kortweg i-deal, is een individuele afspraak over werk, ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden die medewerkers uitonderhandelen met hun leidinggevende. Een i-deal wijkt af van de standaard en van afspraken die collega’s hebben, vandaar de term ‘idiosyncratisch’. Een afspraak is een i-deal als deze voldoet aan de belangen van drie partijen (win-win-win): het eigen belang van de medewerker, het organisatiebelang en de belangen van directe collega’s. Aan gesloten i-deals gaat altijd overleg en onderhandeling vooraf: samen verkennen medewerker en leidinggevende wat de wensen en mogelijkheden zijn qua werk, ontwikkeling en arbeidsvoorwaarden en puzzelen zij net zo lang tot ze een deal sluiten die aan die drievoudige belangen voldoet.

Goed voor loopbaanontwikkeling

Er is bewijs dat i-deals goed zijn voor loopbaanontwikkeling. En wel omdat werknemers de persoonlijke behandeling die zij ervaren als zij een i-deal krijgen, wederkerig beantwoorden met extra inspanning voor de organisatie. Deze extra inspanning mondt op den duur uit in positieve(re) beoordelingen en daardoor betere loopbaankansen. Het belang van i-deals neemt toe. Door exponentiële technologische groei verandert werk steeds sneller, en gaan vastomlijnde functies knellen. Succesvol functioneren is steeds meer afhankelijk van creativiteit en denkvermogen; competenties die het beste tot hun recht komen als mensen zelf de aard en inhoud van hun werk mede kunnen invullen, bijvoorbeeld door een i-deal over werkinhoud te sluiten.

Een tweede reden waarom i-deals steeds belangrijker worden voor loopbaanontwikkeling heeft te maken met de verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd. Als oudere medewerkers i-deals sluiten over flexibiliteit en ontwikkeling, raken zij meer gemotiveerd om door te werken na hun pensioen.

Niet zozeer ontzien

Belangrijk is dat mensen vooral i-deals sluiten over ontwikkeling, en niet zozeer de medewerker ontzien. Is ontzien desondanks noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat medewerkers persoonlijke of lichamelijke problemen hebben, dan is het zaak dat men aan de ontzie-i-deal ook een afspraak over ontwikkeling koppelt.

Prof. dr. Aukje Nauta
 is bijzonder hoogleraar 'Employability in werkrelaties' vanwege de NSvP bij de UvA en partner van Factor Vijf. 
Drs. Cristel van de Ven
 is partner v
an Factor Vijf.
Samenvatting
Het artikel gaat over het sluiten van i-deal (idiosyncratische deal)met je werkgever. Een i-deal is een afspraak waarin duidelijk wordt welke ontwikkelingen en soorten werkzaamheden de medewerkers verwachten of zouden willen in hun loopbaan. Zelf zijn er door het gebruiken van i-deals medewerkers die nog na hun pensioengerechtigde leeftijd willen werken. Als er geen i-deal gemaakt kan worden, wordt er een ontzie-i-deal gemaakt.
Mening
In dit artikel wordt goed omschreven dat het erg belangrijk is dat werknemers binnen een organisatie op hun plek zitten. Als de i-deals hierbij helpen is het een geweldige ontwikkeling. Als de werknemers door een i-deal met hun werkgever beter kunnen presteren en zelfs op latere leeftijd nog willen werken( tot hun pensioenleeftijd of zelf daarna). Wat er in het artikel wordt aangegeven is dat mensen vooral i-deals moeten sluiten om hun eigen ontwikkelingen en werkzaamheden te verduidelijken. Dit maakt het voor hun ook een stuk overzichtelijker en duidelijker. Het is voor de werknemers en werkgevers beide belangrijk dat ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Als een werkgever weet dat er in werknemers potentie zit, kunnen ze hier ook makkelijker op inspelen en deze kansen bieden die ze misschien normaal niet zouden bieden. Door het stimuleren van je werknemers komt je uiteindelijk tot een goed team, omdat ze niet alleen hun eigen visie op papier zetten maar hierdoor ook een beter beeld krijgen van wat hun directe collega's vinden. 



Bron: Redactie O&O. (2013). Een i-deale loopbaan.
Geraadpleegd op 25 september 2013, van
http://www.penoactueel.nl/Opleiden/Algemeen/2013/8/Een-i-deale-loopbaan-1325165W/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten